Playsante Mysterieroutes

Onze streek kent een schat aan mooie en oude volksverhalen. Vele daarvan dreigen verloren te gaan en dat zou jammer zijn. Het Land van Playsantiën besloot om die verhalen weer onder de aandacht te brengen. We koppelden de verhalen aan de mooie routes die er in onze streek te fietsen zijn. Fietsen en genieten van die mooie verhalen dus!

Oude verhalen en anekdotes werden verzameld. Het zijn meestal verhalen die stammen uit de tijd dat er verteld werd rond de open haard in de winter en onder een lommerrijke boom in de zomer. Verhalen die van vader op zoon en moeder op dochter verteld werden. Ze kennen geen auteur en werden door de verteller steeds aangepast aan het luisterend publiek; nu eens lieflijk, dan weer schrik aanjagend, soms fel aangedikt en dan weer eenvoudig verteld.

Het geheel resulteerde in drie belevingsfietsroutes waar deze verhalen aan bod komen. Je komt vooral langs een aantal mysterieuze plaatsen waar de geheimzinnige sfeer bleef hangen en de verhalen naar je toe komen.

De drie routes zijn op basis van fietsknooppunten en verschenen in aparte publicaties die aan € 4,00 per stuk verkrijgbaar zijn aan het onthaal van het gemeentehuis (cash te betalen).

Praktische informatie

Route 1: Over Gummarus, Blauwbaard, Lange Wapper en het 'heir' van Massenhoven

  • 56 km
  • Regio: Ranst, Zoersel, Zandhoven

Route 2: Over Lange Wapper, het Rauwmuske en het spook van Renesse

  • 54 km
  • Regio: Zoersel, Malle, Lille

Route 3: Over de heksenmeester van Vorselaar, de krawaten en de brandenden scheper

  • 46,6km
  • Regio: Lille, Vorselaar, Tielen