Praatcafé dementie

Wanneer je de diagnose 'dementie' hoort vallen, zijn er veel vragen. Bij de persoon zelf, maar ook bij de partner en de familie. Vaak wordt er gekozen om zo lang mogelijk de zorg thuis te organiseren, maar ook dat is niet vanzelfsprekend.

Tijdens een praatcafé krijg je antwoord op tal van vragen waarmee je geconfronteerd wordt. Een praatcafé dementie wil dementie bespreekbaar maken door mantelzorgers en familie van personen met dementie samen te brengen.

Praatcafés 2024: 

 • Dementie, uitstel of afstel? 
  • Liesbeth van Eynde heeft als referentiepersoon en medewerker van het expertisecentrum dementie jarenlang ervaring met dementie. Zij neemt je tijdens dit praatcafé graag mee in het ziekteproces. 
  • Gezonder gaan leven en het brein blijven uitdagen zorgen ervoor dat de kans op dementie afneemt en dat het verloop van de ziekte vertraagt. Misschien heb je te maken met vergeetachtigheid of dementie? Of wil je gewoon weten wat de kenmerken van vergeetachtigheid of dementie precies zijn? Merkte je dat het gedrag van een partner of familielid veranderd is? Het je een "niet-pluis" gevoel? Met andere woorden, er klopt iets niet maar het is moeilijk om er de vinger op te leggen... Zo'n terugkerende veranderingen duiden soms op beginnende dementie, maar kunnen net zo goed een andere oorzaak hebben. Liesbeth loodst je doorheen een aantal gezonde leefstijladviezen met als motto: wat goed is voor het hart, is goed voor het brein. Verder staat ze stil bij het verschil en de overeenkomsten van vergeetachtigheid en dementie. Je krijgt in een notendop informatie over preventie, dementie en een overzicht van het hulpverlenersaanbod in de regio. 
  • woensdag 18 september - om 14u in de Bib - Kerkstraat 22B - Lille
 • Budgetten en terugbetalingen
  • Indien je geconfronteerd wordt met dementie, komen er zeer veel vragen boven. Ook rond de financiële gevolgen ervan. Op welke premies heb ik recht? Waar kan ik terecht voor terugbetalingen? Vanuit de christelijke mutualiteit zal deze materie toegelicht worden. 
  • woensdag 20 november - 19.30 uur 

Praktisch: