Naar inhoud
Enkel open op afspraak
MAAK EEN AFSPRAAK

thuisloket

Praktisch

Jeugddienst

Geopend op afspraak

Rechtestraat 44
2275 Lille
jeugd op facebook


tel. 014 88 98 28
vrijetijdsdienst@lille.be

Openingstijden

ma 8.30-12u 13-16u 17-20u 
di 8.30-12u    
wo 8.30-12u 13-16u  
do 8.30-12u    
vr 8.30-12u    

Sluitingsdagen

Kindvriendelijke gemeente

KVG Tijdlijn

Kinderen, jongeren en hun ouders zijn belangrijk in Lille! Onder begeleiding van Bataljong (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten) zijn we de uitdaging aangegaan het intensieve traject ‘Kindvriendelijke steden en gemeenten’ te doorlopen. Een kindvriendelijk beleid vertrekt vanuit de visie dat kinderen volwaardige medeburgers van onze samenleving zijn. Het gemeentebestuur wil duidelijk maken dat de mening van kinderen en jongeren belangrijk is, en wil hen daarom mee betrekken in het beleid. Kindvriendelijkheid gaat over alle beleidsdomeinen heen en kan enkel samen met kinderen en jongeren gerealiseerd worden. Enkel zij zijn expert en ervaringsdeskundige als het over hun leefwereld gaat.

We zullen onderzoeken wat er leeft tussen kinderen en jongeren, wat zij belangrijk vinden in onze gemeente. Wat zijn hun noden en ideeën? We willen kinderen en jongeren laten deelnemen/meewerken aan het beleid zodat we rekening kunnen houden met hun visie.

Waarom vinden wij dit zo belangrijk?

  • Kinderen en jongeren ontwikkelen competenties door deel te nemen aan het beleidsproces. Ze leren kritisch denken en in team werken, leren komen tot consensus, trainen zich in attitudes als luisteren naar anderen en rekening houden met elkaars sterktes en zwaktes, en zoveel meer.
  • Wat goed is voor kinderen, is in vele gevallen goed voor volwassenen. Het is dus een investering in de toekomst!

De huidige stand van zaken / Welke stappen zullen we doorlopen?

Het traject neemt twee jaar in beslag. We zullen verschillende fases doorlopen. De eerste fase hebben we afgerond. Daarin hebben we a.d.h.v. vragenlijsten en focusgroepen drie prioritaire thema’s vastgelegd, nl.:

  • Mobiliteit en publieke ruimte,
  • Participatie en communicatie,
  • Psychisch welzijn.

Die thema’s werkten we verder uit tijdens de tweede fase van het traject. Zo zijn we in april
gestart met een belevingsonderzoek. We hebben zo'n 600 kinderen en jongeren gesproken aan de hand van verschillende methodieken. Ons belevingsonderzoek werd afgerond in oktober. Ondertussen hebben we ook een analyse gemaakt van het belevingsonderzoek.

Binnenkort kan u alle resultaten vinden op deze pagina. In afwachting daarvan posten we op regelmatige basis enkele quotes van onze kinderen per thema. 

Heb je vragen of opmerkingen over het traject Kindvriendelijke gemeente? Twijfel niet om contact op te nemen met de jeugddienst.