Naar inhoud
Enkel open op afspraak
MAAK EEN AFSPRAAK

thuisloket

Praktisch

Jeugddienst

Geopend op afspraak

Rechtestraat 44
2275 Lille
jeugd op facebook


tel. 014 88 98 28
vrijetijdsdienst@lille.be

Openingstijden

ma 8.30-12u 13-16u 17-20u 
di 8.30-12u    
wo 8.30-12u 13-16u  
do 8.30-12u    
vr 8.30-12u    

Sluitingsdagen

De Pretplaneet - speelpleinwerking

foto De Pretplaneet

In het verleden werd De Pretplaneet enkel georganiseerd tijdens de zomervakantie maar nu kunnen kinderen tussen 6 en 14 jaar ook tijdens de korte schoolvakanties komen spelen op onze speelpleinwerking. Tijdens de korte vakanties noemen we deze speelpleinwerking: De PRETKOMEET, een beetje kleinschaliger maar pret blijft verzekerd! 

Spelen op De Pretplaneet - De Pretkomeet

Bij De Pretplaneet/Pretkomeet hebben we een 'open speelaanbod', gebaseerd op onze visie op speelpleinwerking. Op De Pretplaneet/Pretkomeet mag je zelf kiezen wat je speelt en met wie je speelt. Je kan meespelen met de activiteiten die onze animatoren voorstellen, maar je kan ook naar hartenlust spelen in een van onze speelhoeken: de knutselhoek, de leeshoek, ...

Meer lezen over het open speelaanbod? Onderaan deze pagina kan je onze visietekst terugvinden.

Locatie

Tijdens de herfstvakantie vindt onze speelpleinwerking plaats aan de lokalen van Scouts Lille-Poederlee. (Zagerijstraat)

Vooraf inschrijven? Nee!

Je moet niet vooraf inschrijven bij De Pretplaneet. De Pretplaneet is namelijk open voor kinderen die opvang nodig hebben, maar ook voor kinderen die gewoon willen meespelen.

Je eerste dag op De Pretplaneet/Pretkomeet moet je een inschrijvingsformulier met enkele medische gegevens afgeven aan de inkom. Je vindt het formulier onderaan deze pagina. Het formulier moet alleen de eerste dag dat je komt, afgegeven worden. De volgende keer kan je gewoon komen spelen wanneer je zin hebt.

4 euro per dag

 • Een dag op De Pretplaneet kost 4 euro.
 • Een halve dag kost 2 euro.
 • LET OP! Je kan enkel ter plaatse betalen met cash geld of via Payconiq!
 • Kinderen met een UiTPAS - kansenpas hebben recht op 80 % korting (breng je UiTPAS - kansenpas mee).
 • Het vierde kind van hetzelfde gezin mag gratis meedoen als de vier kinderen tegelijk komen spelen.

Meebrengen 

 • Breng boterhammen mee voor 's middag.
 • Breng ook twee tussendoortjes mee (liefst in een doosje met je naam erop, zo vermijden we afval).
 • Drank moet je niet meebrengen, maar breng wel je eigen drinkbeker mee (met je naam erop!). Je mag heel de dag door water drinken, tussen de middag krijg je (bruis)water of een frisdrankje (cola of limonade).
 • Draag speelkledij. We knutselen met verf en lijm die uitwasbaar zijn, maar hou er toch rekening mee dat je wel eens lekker vuil kan worden op het speelplein.
 • Wij hebben niet veel reservekleren. Als je denkt dat je dit wel eens nodig zou kunnen hebben, breng je die best zelf mee.
 • Breng geen eigen speelgoed of (dure) spullen mee.
 • Wij voorzien zonnecrème tijdens de zomermaanden, maar op zonnige dagen smeer je je best thuis al een keer in. Breng op hete dagen een petje mee.
 • Medicatie nodig? Dat kan, met een briefje van je ouders of (huis)dokter.

Attractie op donderdag

We voorzien op donderdag een leuke extra attractie op onze speelpleinwerking!

EHBO

Op De Pretplaneet/Pretkomeet is een EHBO koffer voorzien met ontsmettingsmiddel, verbanden en pleisters, zonnecrème, icepacks en maandverband. Medicatie of zalfjes mogen de animatoren niet toedienen.
Als er een ongeval gebeurt, verwittigen de animatoren indien nodig meteen de ouders en de jeugddienst.
Indien het maar om 'een pijntje' gaat, dat met een plakker weer over is, brengen de animatoren de ouders gewoon na de speeldag op de hoogte.

Wij zijn verzekerd tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Een dag op De Pretplaneet - De Pretkomeet

 • 7u30-9u00: vooropvang. Er zijn een paar animatoren aanwezig om de inschrijvingen te doen en alvast te spelen.
 • 9u00-12u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussendoor een pauze.
 • 12u00-13u00: middagpauze, je kan tijdens dit uur ook nog komen meespelen of naar huis gaan.
 • 13u00-16u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussen een pauze.
 • 16u00-17u30: naopvang, er zijn een paar animatoren aanwezig om de uitschrijvingen te doen en met de kinderen te spelen.

Begeleiding

De Pretplaneet/Pretkomeet wordt aangestuurd door de gemeentelijke jeugddienst en begeleid door een ploeg animatoren onder leiding van een hoofdanimator. Zij zijn tussen 16 en 24 jaar oud.

Alle animatoren hebben een attest animator in het jeugdwerk en/of ervaring in het jeugdwerk. De hoofdanimator is een animator met enkele jaren ervaring, die de ploeg aanstuurt en die tevens het aanspreekpunt is voor ouders. De Pretplaneet/Pretkomeet en de ploeg animatoren en hoofdanimator worden begeleid door de jeugdconsulent.
Er staan ook stagiairs op het speelplein, zij lopen stage om het attest animator in het jeugdwerk te verkrijgen.

De animatoren zorgen voor leuke activiteiten (die ze steeds per twee begeleiden) en spelen mee in de verschillende speelhoeken.
De 'vliegende' animator  zorgt voor de kinderen die hun weg niet meteen vinden op De Pretplaneet/Pretkomeet en is ook het aanspreekpunt voor alle (gekke en serieuze) vragen.

Als je je kind brengt en komt ophalen, mag je de animatoren of de hoofdanimator altijd aanspreken met vragen, bezorgdheden, klachten, tips, ... De jeugddienst staat ook ter beschikking voor al je vragen over onze speelpleinwerking.

Heeft je kind (extra) zorg nodig?

De Pretplaneet/Pretkomeet is een warm nest, zowel voor de kinderen als voor de animatoren. We willen een inclusieve werking zijn maar dat kan alleen naargelang de draagkracht en de kwalificaties van de animatorenploeg én naargelang de draagkracht van De Pretplaneet/Pretkomeet betreffende materiaal, infrastructuur, veiligheid en zorg. Inclusie van kinderen met een nood aan extra zorg is slechts mogelijk na een gesprek met de ouders/verantwoordelijken (en eventueel het kind).

Heeft je kind extra (medische) zorgen nodig? Noteer dit zeker op het inschrijvingsformulier en spreek de animatoren op het speelplein erover aan. Wens je de noden van je kind vooraf te bespreken met de animatoren en de jeugddienst? Neem dan gerust contact op met de jeugddienst.

De Pretplaneet/Pretkomeet is streng tegenover elke vorm van pesten, fysieke of verbale agressie en vernielen van materialen. Indien het gedrag zich stelt, hanteren we een 3-kansen regel. Meer informatie vind je onderaan deze pagina in het Huishoudelijk Reglement.

Animator worden op het speelplein?

Heb jij zin om mee te spelen en kinderen een supertoffe zomervakantie te bezorgen? Word animator op ons speelplein!

Verzekering

Kinderen die deelnemen aan de speelpleinwerking zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

De Pretplaneet is aangesloten bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij ondersteunen alle speelpleinwerking in Vlaanderen en Brussel.

Hoofdanimator: 0493 25 44 10