Naar inhoud
thuisloket

Praktisch

Jeugddienst

Geopend op afspraak

Rechtestraat 44
2275 Lille
jeugd op facebook


tel. 014 88 98 28
fax 014 88 20 50
lies.sas@lille.be

Openingstijden

ma 8.30-12u 13-16u 17-20u 
di 8.30-12u    
wo 8.30-12u 13-16u  
do 8.30-12u    
vr 8.30-12u    

Sluitingsdagen

De Pretplaneet - speelpleinwerking

foto De Pretplaneet

Het was even afwachten of De Pretplaneet deze zomer mocht openen, maar begin juni kregen we groen licht! Van maandag 6 juli tot en met vrijdag 28 augustus 2020 kunnen kinderen tussen 6 en 14 jaar komen spelen bij De Pretplaneet. Uiteraard zullen alle coronamaatregelen gerespecteerd worden. Er worden twee aparte bubbels ingericht en er zijn extra handwasunits voorzien. 

Spelen op De Pretplaneet

Bij De Pretplaneet hebben we een 'open speelaanbod', gebaseerd op onze visie op speelpleinwerking. Op De Pretplaneet mag je zelf kiezen wat je speelt en met wie je speelt. Je kan meespelen met de activiteiten die onze animatoren voorstellen, maar je kan ook naar hartenlust spelen in een van onze speelhoeken. De bouwhoek, de knutselhoek, de zandhoop, de go-carts, de leeshoek, ...

Meer lezen over het open speelaanbod? Onderaan deze pagina kan je onze visietekst terugvinden.

Heel de grote vakantie!

Vanaf maandag 6 juli tot en met vrijdag 28 augustus 2020 (m.u.v. 21 juli) is De Pretplaneet open.  Dus net zoals vorig jaar zijn de kinderen ook opnieuw welkom tijdens het bouwverlof!

 • Elke dag van 9 tot 16 uur.
 • Er is vooropvang vanaf 7.30 tot 9 uur en naopvang van 16 tot 17.30 uur.
 • Enkel tijdens de voor- en naopvang of tussen de middag (pauze tussen 12 en 13 uur) kan je aankomen en naar huis vertrekken.

Van 6 jaar tot 8 jaar: gele bubbel aan lokaal Zeeltrekkers - Poeyelheide

Voor kinderen vanaf 6 jaar (geboren in 2014, je mag ook komen als je dit jaar nog 6 wordt) tot en met 8 jaar (geboren in 2012) die GOESTING hebben om te SPELEN!

Het lokaal ligt naast een speelbos en heeft een grote omheinde buitenspeelruimte. De zandweg waar het lokaal gelegen is, staat niet op Google maps, dus volg de wegwijzers!

Van 9 jaar tot 14 jaar: blauwe bubbel aan lokaal FC Achterstenhoek - Poeyelheide

De kids van 9 jaar (geboren in 2011) tot en met 14 jaar (geboren in 2006) worden met open armen ontvangen aan het lokaal van FC Achterstenhoek!

Beide locaties zijn vlakbij de voetbal van F.C. Gierle. Volg ter plaatse de wegwijzers.

Je kan te voet, per fiets of met de auto komen. Er is geen bushalte vlakbij. Word je met de auto gebracht? In de straat van De Pretplaneet is voldoende plaats om even te parkeren.

Kinderen die niet in Lille wonen, zijn overigens ook van harte welkom bij De Pretplaneet.

Vooraf inschrijven? Nee!

Je moet niet vooraf inschrijven bij De Pretplaneet. De Pretplaneet is namelijk open voor kinderen die opvang nodig hebben, maar ook voor kinderen die gewoon willen meespelen.

Je eerste dag op De Pretplaneet moet je een inschrijvingsformulier met enkele medische gegevens afgeven aan de inkom van de juiste bubbel. Je vindt het formulier onderaan deze pagina. Een keer het formulier ingevuld is, kan je de volgende keer gewoon komen spelen wanneer je zin hebt.

Aan ouders vragen we om afstand te houden en liefst een mondmasker te dragen. 

4 euro per dag

 • Een dag op De Pretplaneet kost 4 euro.
 • Een halve dag kost 2 euro.
 • LET OP! Je kan enkel ter plaatse betalen!
 • Kinderen met recht op een verhoogde tegemoetkoming krijgen 50 % korting (bewijs dit met een klevertje van je ziekenfonds).
 • Het vierde kind van hetzelfde gezin mag gratis meedoen als de vier kinderen tegelijk komen spelen.

Eten, drinken en speelkledij

 • Breng je boterhammen mee voor 's middag.
 • Breng ook twee tussendoortjes mee (liefst in een - genaamtekend - doosje, zo vermijden we afval)
 • Drinken moet je niet meebrengen, maar breng wel je eigen drinkbeker mee (vergeet je naam er niet op te zetten). Je mag heel de dag door water drinken, tussen de middag krijg je (bruis)water of een frisdrankje (cola of limonade).
 • Draag speelkledij. We knutselen met verf en lijm die uitwasbaar zijn, maar hou er toch rekening mee dat je wel eens lekker vuil kan worden op het speelplein.
 • Wij hebben niet veel reservekleren. Als je denkt dat je dit wel eens nodig zou kunnen hebben, breng je die best zelf mee.
 • Breng geen eigen speelgoed of (dure) spullen mee.
 • Wij voorzien zonnecrème, maar op zonnige dagen smeer je je best thuis al een keer in. Breng op hete dagen een petje mee.
 • Medicatie nodig? Dat kan, met een briefje van je ouders of (huis)dokter.

Een jaartje geen uitstappen

Gezien de bijzondere omstandigheden vinden er dit jaar geen uitstappen plaats. Maar... we voorzien daarom elke week een leuke extra attractie aan De Pretplaneet zelf.

EHBO

Op De Pretplaneet is een EHBO koffer voorzien met ontsmettingsmiddel, verbanden en pleisters, zonnecrème, icepacks en maandverband. Medicatie of zalfjes mogen de animatoren niet toedienen.
Als er een ongeval gebeurt, verwittigen de animatoren indien nodig meteen de ouders en de jeugddienst.
Indien het maar om 'een pijntje' gaat, dat met een plakker weer over is, brengen de animatoren de ouders gewoon na de speeldag op de hoogte.

Wij zijn verzekerd tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Een dag op De Pretplaneet 

 • 7u30-9u00: vooropvang. Er zijn een paar animatoren aanwezig om de inschrijvingen te doen en alvast te spelen.
 • 9u00-12u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussendoor een pauze.
 • 12u00-13u00: middagpauze, je kan tijdens dit uur ook nog komen meespelen of naar huis gaan.
 • 13u00-16u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussen een pauze.
 • 16u00-17u30: naopvang, er zijn een paar animatoren aanwezig om de uitschrijvingen te doen en met de kinderen te spelen.

Begeleiding

De Pretplaneet wordt aangestuurd door de gemeentelijke jeugddienst en begeleid door een ploeg animatoren onder leiding van een hoofdanimator. Zij zijn tussen 16 en (ongeveer) 24 jaar oud.

De animatoren hebben allen een attest animator in het jeugdwerk en/of ervaring in het jeugdwerk en ze zijn minstens 16 jaar oud. De hoofdanimator is een animator met enkele jaren ervaring, die de ploeg aanstuurt en die tevens het aanspreekpunt is voor ouders. De Pretplaneet en de ploeg animatoren en hoofdanimator worden begeleid door de jeugdconsulent.
Er staan ook stagiairs op het speelplein, zij lopen stage om het attest (hoofd)animator in het jeugdwerk te verkrijgen.

De animatoren zorgen voor leuke activiteiten (die ze steeds per twee begeleiden, nooit alleen) en spelen mee in de verschillende speelhoeken.
De 'vliegende' animator (te herkennen aan de vleugeltjes op haar / zijn rug) zorgt voor de kinderen die hun weg niet meteen vinden op De Pretplaneet en is ook het aanspreekpunt voor alle (gekke en serieuze) vragen.

Als je je kind brengt en komt ophalen, mag je de animatoren of de hoofdanimator altijd aanspreken met vragen, bezorgdheden, klachten, tips, ... De jeugddienst staat ook ter beschikking voor al je vragen over De Pretplaneet.

Heeft je kind (extra) zorg nodig?

De Pretplaneet is een warm nest, zowel voor de kinderen als voor de animatoren. De Pretplaneet wil een inclusieve werking zijn, maar slechts naargelang de draagkracht van de animatorenploeg en de kwalificaties van de animatoren én naargelang de draagkracht van De Pretplaneet betreffende materiaal, infrastructuur, veiligheid en zorg. Inclusie is slechts mogelijk na een gesprek met de ouders/verantwoordelijken (en eventueel het kind).

Heeft je kind extra (medische) zorgen nodig? Noteer deze gegevens zeker op het inschrijvingsformulier en spreek de animatoren op het speelplein erover aan. Wens je de noden van je kind vooraf te bespreken met de animatoren en de jeugddienst? Neem dan gerust contact op met de jeugddienst.

De Pretplaneet is streng tegenover elke vorm van pesten, fysieke of verbale agressie en vernielen van materialen. Indien het gedrag zich stelt, hanteren we een 3-kansen regel. Meer informatie vind je onderaan deze pagina in het Huishoudelijk Reglement.

Animator worden op het speelplein?

Heb jij zin om mee te spelen en kinderen een supertoffe zomervakantie te bezorgen? Word animator op ons speelplein!

Verzekering

Kinderen die deelnemen aan de speelpleinwerking zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

De Pretplaneet is aangesloten bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij ondersteunen alle speelpleinwerking in Vlaanderen en Brussel.

Hoofdanimator: 0493 25 44 10