Naar inhoud
Enkel open op afspraak
MAAK EEN AFSPRAAK

thuisloket

Praktisch

Bevolking

Geopend op afspraak

Rechtestraat 44
2275 Lille


tel. 014 88 98 25
burgerzaken@lille.be

Openingstijden

ma 8.30-12u 13-16u 17-20u 
di 8.30-12u    
wo 8.30-12u 13-16u  
do 8.30-12u    
vr 8.30-12u    

Sluitingsdagen

Verkiezingen

Verkiezingen op zondag 26 mei 2019

Op 26 mei 2019 trekken we met zijn allen naar de stembus. Die zondag zijn er verkiezingen voor het Vlaams Parlement, het Federaal Parlement en het Europees Parlement. Elke Belg die 18 is of ouder op de dag van de verkiezingen krijgt hiervoor een oproepingsbrief in de bus. Op je oproepingsbrief vind je de locatie en het kiesbureau waar je moet stemmen. In Lille wordt digitaal gestemd. De stemlokalen zijn open van 8 uur tot 16 uur. Opgelet: in Gierle en Poederlee is de stemlocatie gewijzigd!

Wijziging stemlocaties

In Gierle en Poederlee is de stemlocatie gewijzigd. In Gierle moet je gaan stemmen in de gemeentelijke basisschool, Brulens 37A, en niét in turnzaal Brulens. In Poederlee ga je naar Vrije bassisschool de Wingerd, Wijngaard 1, en niét naar het Mollenhof. In Lille en Wechelderzande wijzigt de stemlocatie niet. Net zoals bij de verkiezingen vorig jaar ga je naar Sporthal Balsakker of parochiecentrum De Zandfluiter.

Afwezigheden en volmachten

In België ben je als kiezer verplicht je stem uit te brengen. Kan je om één van de wettelijk opgesomde redenen (vb. ziekte, invaliditeit, beroeps- of dienstredenen, vakantie in het buitenland, …) niet zelf gaan stemmen, dan kan je toch voldoen aan de kiesplicht door een volmacht te geven. De volmachtformulieren kan je bekomen op de website van de gemeente of op de dienst bevolking. Je mag slechts één keer met volmacht kiezen. Je hoeft geen volmacht te geven. Je mag ook een attest van de dokter, werkgever of boeking van een buitenlandse reis samen met je oproepingskaart afgeven op de dienst bevolking.

Geldig stemmen

Om geldig te stemmen mag je per verkiezing slechts stemmen op één en dezelfde lijst, maar je kan wel op verschillende manieren stemmen.

  • Ofwel breng je een stem uit in het vakje bovenaan de lijst (lijststem)
  • Ofwel breng je een stem uit in het stemvak van één of meerdere kandidaattitularissen en/of kandidaat-opvolgers (naamstemmen of voorkeurstemmen) van dezelfde lijst.
  • Indien je bovenaan de lijst stemt en naast de naam van een of meerdere kandidaten van dezelfde lijst, wordt deze stem eveneens als een voorkeurstem beschouwd (de lijststem vervalt dus).

Digitaal stemmen oefenen

Het digitaal stemmen loopt hetzelfde als bij de gemeenteraadverkiezingen van 2018. Je stemt door met je vinger te drukken op het scherm. Wanneer je je stem hebt uitgebracht, krijg je een uitprint van je stem die je moet inscannen aan de stembus. Wie wil, kan in het gemeentehuis en in de bibliotheek van Lille het stemmen komen oefenen. Van woensdag 8 mei tot dinsdag 21 mei 2019 staat er in het gemeentehuis en in de bib hiervoor een demotoestel.

Veel gestelde vragen?

Ik ben 18. Mag mijn vriendin van 17 mee in het stemhok om te zien hoe het stemmen werkt?

Omwille van de mogelijke schending van het stemgeheim is het niet toegestaan dat men met twee in het stemhokje gaat om een stem uit te brengen.

Waarom kan men als men elektronisch gaat stemmen niet ongeldig stemmen? Als men ongeldig stemt, dan telt de stem niet mee, maar met een blanco gaat ze naar de meerderheid. Of niet?

Op het elektronisch systeem kan je wel blanco, maar niet ongeldig stemmen. Dit is eigen aan het computersysteem. De blanco- en ongeldige stemmen worden echter aan geen enkele partij toebedeeld. Iedere partij verkrijgt slechts zetels overeenkomstig de geldige stemmen die de partij of de lijst heeft behaald. De blanco- en ongeldige stemmen worden dus totaal afgescheiden van de geldige stemmen en behoren niemand toe en hebben dus geen invloed of impact.