Zitten er ratten in je kippenhok, in je tuinberging of aan je woning? Bestrijd ze dan zo snel mogelijk. Ratten planten zich razendsnel voort. Ratten in je buurt gezien? Meld dit bij de gemeente.
Wat te doen?
- Bied de ratten geen overdaad aan voedsel aan.
- Geef kippen enkel ’s morgens eten.
- Gooi geen etenswaren op de composthoop.
- Sluit voedsel voor huisdieren af.
- Ruim afval en rommel op in je tuin. Dit is een schuilplaats voor ratten.
- Zet klemmen met lokaas. Draag dan handschoenen om mensengeur te vermijden.
- Wanneer klemmen niet volstaan, kan je gif leggen. Het verdelgen van ratten met gif laat je best over aan professionelen. De gemeente zelf voorziet niet meer in het aanbieden van rattenvergif.
Wat doet de gemeente?
Rattenvangster
We hebben een voltijdse rattenvangster in dienst. Zij volgt de probleemplaatsen op en gaat ter plaatse bij meldingen. Heb je ratten op openbaar domein gezien? Meld dit via de knop bovenaan.
Slimme rattenvallen
Om ratten te bestrijden plaatsen we buizen met traagwerkend gif. We gebruiken enkel gif op basis van 0,005% difenacoum of bromadiolone. Andere soorten gif zijn niet verantwoord. We bestrijden bruine ratten ook met slimme en gifvrije rattenvallen, de SmarTrap. De ratten worden op de SmarTrap gelokt met natuurlijk lokaas. Meerdere sensoren volgen het rattengedrag vanop afstand. Alle informatie en elke beweging wordt meteen doorgestuurd naar het dataplatform. Wanneer het systeem voldoende rattenactiviteit detecteert, wordt de val vanop afstand geactiveerd. De ratten vallen in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle dood en blijven hygiënisch bewaard tot de rattenvangster deze verwijdert.
Met de slimme rattenval wordt vermeden dat andere dieren in de val terechtkomen. De val kan tientallen ratten tegelijk vangen en de val moet niet dagelijks gecontroleerd worden. De vele vangsten van de SmarTrap worden per locatie gearchiveerd, waardoor we ook preventief kunnen ingrijpen op basis van concrete data.