In dit villaatje uit 1886 woonde de kunstschilder Jacques Rosseels (°1828 - †1912) vanaf zijn pensionering tot zijn dood. Het was een tweede verblijf, maar hij verbleef hier veel.
Eerst ging hij vaak naar Kalmthout op zoek naar ongeschonden natuur, maar door Adrien Joseph Heymans en Florent Crabeels kwam Rosseels in Wechelderzande terecht. Rosseels behoort ook tot de pleinairisten en impressionisten en tot de ‘Wechelse Schilderschool’.
Jacques Rosseels is niet altijd een schilder van het Kempens landschap geweest. Na Kalmthout ruilde hij de heide in voor het open landschap van de Dendervallei. Hij werd in 1865 benoemd tot directeur van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Dendermonde, waar hij zijn goede vriend Isidore Meyers benoemde tot leraar.
Zij legden de basis van de ‘Dendermondse School’ waarvan baron Franz Courtens de meest bekende is. Rosseels is ook bekend als kunstpedagoog en voerde belangrijke hervormingen door in het kunstonderwijs.
In 1886 liet hij dit huis bouwen, pas getrouwd en vader geworden van een zoon. De familie Rosseels bleef de zomers hier doorbrengen tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw. In het dorp heette het huis toen ‘Rosseels Hofken’. De schilder was ook bekend om zijn gulheid voor minderbedeelden.