Zwembad
Er komt een 25m-sportbad (25 x 10 meter). Het bijzondere hieraan is dat het zal beschikken over een beweegbare bodem. Ook komt er een recreatiezone, inclusief peuterbad en een whirlpool. Verder zijn ook een glijbaan, een sauna en een fitness voorzien. De huidige cafetaria wordt omgetoverd tot brasserie met terras en wordt uitgebreid tot aan het zwemgedeelte.
Vernieuwing buiteninfrastructuur
Er komt niet enkel een nieuw zwembad maar de volledige sportsite wordt vernieuwd.
De atletiekpiste wordt opnieuw aangelegd zodat ze voldoet aan de normen van de internationale atletiekfederatie. De atletiekactiviteiten breiden uit met nieuwe infrastructuur voor het discuswerpen, het kogelstoten, het verspringen, het hoogspringen en het speerwerpen.
Sportievelingen kunnen er in de toekomst rekenen op een indrukwekkend skatepark, een recreatief BMX-parcours en voor de kleinsten komt er een nieuwe speeltuin. Ook aan beachsporten is gedacht met een speciaal aangelegd terrein van 32 x 50 meter.

Door een zwembad in eigen gemeente te realiseren, kunnen scholen opnieuw komen schoolzwemmen, kunnen ouders met kinderen de eerste stappen richting het leren zwemmen maken en blijven onze senioren langer actief. Daarbij komt ook nog dat de infrastructuur van het oude zwembad eerder beperkt was. Veel inwoners kozen er al bij het oude zwembad voor om elders te zwemmen omdat het een 20-meterbad had in plaats van een 25-meterbad. Voor onze senioren waren er geen voorzieningen en je had ook niet de mogelijkheid om te kijken naar je kind dat aan het zwemmen was. Al deze zaken zullen wel aanwezig zijn in het nieuwe zwembad.

Het zwembad is gesloten in 2012 omdat er ernstige technische problemen waren die niet eenvoudig en niet goedkoop op te lossen waren. Een langlopende rechtszaak die de verantwoordelijke voor de problemen moest aanduiden, voorkwam dat het zwembad hersteld kon worden. Acht jaar leegstand heeft het gebouw geen goed gedaan. Ondertussen is een herstel van het zwembad bijna onbetaalbaar geworden.
Daarbij komt ook nog dat de infrastructuur van het oude zwembad eerder beperkt was. Veel inwoners kozen er al voor om elders te zwemmen omdat het oude zwembad een 20-meterbad had in plaats van een 25-meterbad. Voor onze senioren waren er geen voorzieningen en je had ook niet de mogelijkheid om te kijken naar je kind dat aan het zwemmen was. Er was ook geen cafetaria of een andere gecombineerde functie om inkomsten te generen, laat staan om het geheel rendabel uit te baten. Alle bovenstaande zaken samen maken dat de gemeente de voorkeur geeft om het huidige zwembad niet te herstellen en te kiezen voor één grote sportsite op Balsakker die kostenefficiënt kan uitgebaat worden.
Nu de OCMW-diensten verhuisd zijn naar het gemeentehuis, staan zowel het OCMW-gebouw als het oude zwembad leeg. Beide gebouwen grenzen aan elkaar. Dat betekent dat er een heel mooi binnengebied in het centrum van dorp Lille vrijkomt waar we mooie dingen kunnen doen voor alle inwoners. In het Wensbeeld Lille-Poederlee willen we daarom samen met onze inwoners nadenken over een geschikte invulling voor de site.
- 1 juni 2022: start afbraak huidige voetbaltribune en het terras van de cafetaria. Ook de personeelsruimte van het sportcentrum wordt afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe gebouw.
- Juli 2022: start verplicht archeologisch onderzoek
- Augustus 2022 - onder voorbehoud van resultaten archeologisch onderzoek: start bouw zwembad
- 2024: opening nieuwe zwembad
Zoals bij elk type werkzaamheden, is de planning sterk afhankelijk van het weer.
- De realisatie van de volledige sportsite gebeurt door onze partner Sportoase die ook de uitbating zal doen. Dit is veel voordeliger dan zelf bouwen en uitbaten.
- De exploitatiekost van het oude zwembad in combinatie met de sporthal aan Balsakker kostte de gemeente 750.000 euro per jaar. De jaarlijkse kost van de volledig vernieuwde site, het zwembad in combinatie met alle sportvoorzieningen en brasserie zal rond de 850.000 euro per jaar bedragen, dus een 100.000 euro meer dan voorheen. Mogelijk loopt deze kost een beetje op door de verhitte bouwmarkt. Aan de andere kant zal deze kost weer dalen omdat we extra partners aantrekken om de kosten te delen. Zo is er al een overeenkomst met buurgemeente Kasterlee en is er nu ook interesse vanuit andere buurgemeentes.
- Dat de exploitatiekost meevalt ten opzichte van oude zwembad en de huidige sporthal heeft een aantal redenen. Eén grote sportsite kan veel efficiënter en goedkoper uitgebaat worden dan twee sites. Je hebt bijvoorbeeld minder personeel nodig en veel infrastructuur zoals de toiletten en de cafetaria kan dubbel gebruikt worden. De uitbatingskosten en de realisatiekosten dalen door te kiezen voor één grote site. Daarnaast genereert de nieuwe sportsite ook inkomsten voor Sportoase uit bijvoorbeeld de brasserie en de fitness wat de jaarlijkse kost doet dalen.
- Jaarlijks zal de nieuwe sportsite dus rond de 100.000 euro meer kosten dan vroeger. Maar daar krijg je wel veel meer voor terug. Er komt een volledig wedstrijdconform zwembad, een peuterbad en een glijbaan. Het zwembad zal zeer uitgebreide openingsuren hebben en slechts enkele dagen per jaar gesloten zijn. Er komt een sauna en een fitness en een brasserie met terras van waaruit je naar de zwemmers kan kijken. We realiseren een nieuwe atletiekpiste en we breiden we de atletiekinfrastructuur verder uit met standen voor discuswerpen, kogelstoten, verspringen, hoogspringen en speerwerpen. De sportsite krijgt een beachsportterrein, een skatepark, een recreatief BMX-parcours en voor de kleinsten komt er een nieuwe speeltuin. De nieuwe sportsite wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud, een plek waar het ook voor niet-sportievelingen aangenaam vertoeven is.
Het behoud van de voetbalvelden van KFC Lille was niet verzoenbaar met de plannen voor de vernieuwde site. De gemeente zocht daarom samen met KFC Lille naar een oplossing. KFC Lille en VC Poederlee fusioneerden tot KVC Lille United. De fusieclub zal haar toekomst uitbouwen op de voetbalterreinen aan de Heggelaan in Poederlee. Onlangs sloot ook FC Gierle zich aan bij de fusieclub. Aangezien het nieuwe stadion in de Heggelaan nog niet klaar is, wijkt de club voorlopig uit naar de accommodatie aan Poeyelheide om voldoende capaciteit te hebben voor alle trainingen en wedstrijden. Daarnaast blijven het B- en C-veld op site Balsakker tijdens de werken ook toegankelijk. De kantine blijft ook gedeeltelijk staan.
De gemeente zorgt er alvast voor dat autobestuurders en fietsers gescheiden tot aan de ingang van de vernieuwde site kunnen geraken. Fietsers zullen toekomen via het veldweggetje tussen Boskant en Veldstraat. Het autoverkeer zal langs Balsakker toekomen.