Speelpleinwerking De Pretplaneet en De Pretkomeet

In het verleden werd De Pretplaneet enkel georganiseerd tijdens de zomervakantie maar nu kunnen kinderen tussen 6 en 14 jaar ook tijdens de korte schoolvakanties (uitgezonderd de kerstvakantie) komen spelen op onze speelpleinwerking. Tijdens de korte vakanties noemen we deze speelpleinwerking: De PRETKOMEET, een beetje kleinschaliger maar pret blijft verzekerd! 

Spelen op De Pretplaneet - De Pretkomeet

Bij De Pretplaneet/Pretkomeet hebben we een 'open speelaanbod', gebaseerd op onze visie op speelpleinwerking. Op De Pretplaneet/Pretkomeet mag je zelf kiezen wat je speelt en met wie je speelt. Je kan meespelen met de activiteiten die onze animatoren voorstellen, maar je kan ook naar hartenlust spelen in een van onze speelhoeken: de knutselhoek, de leeshoek, de bouwhoek... 

Meer lezen over het open speelaanbod? Hier kan je onze visietekst vinden.

Tijdens de zomervakantie

Tijdens de weekdagen vanaf maandag 4 juli tot en met vrijdag 26 augustus 2022, met uitzondering van 21 juli en 15 augustus.

Elke dag van 9 tot 16 uur. Er is vooropvang vanaf 7.30 tot 9 uur en naopvang van 16 tot 17.30 uur. Enkel tijdens de voor- en naopvang of tussen de middag (pauze tussen 12 en 13 uur) kan je aankomen en naar huis vertrekken.

Locatie

Tijdens de zomervakantie spelen we in en aan de lokalen van de Zeeltrekkers. (Poeyelheide 25, 2275 Lille)

Inschrijven? Nieuw!

We zijn gestart met een digitaal inschrijfsysteem voor onze speelpleinwerking. Voortaan kan je je op voorhand online inschrijven voor speelpleindagen of uitstappen. ter plaatse inschrijven blijft mogelijk. Ook betalen kan je nog steeds cash of via payconiq.

Hoe gaat het in zijn werk? 

 • Maak online een gezinsaccount aan. Dit kan je hier doen. (Ook al wil je de kinderen ter plaatse inschrijven.) 
 • Indien je wenst, kan je je kind(eren) inschrijven voor een dag (of meer) op ons speelplein. Let op! Als je op voorhand inschrijft, moet je ook online betalen via bancontact. Gratis annuleren kan niet, tenzij je een geldig afwezigheidsattest hebt. Inschrijven voor de zomervakantie kan vanaf 20 juni 2022.
 • Ter plaatse inschrijven blijft mogelijk.
 • Voor uitstappen kan je best op voorhand inschrijven. Dat kan vanaf 20 juni 2022.
 • Weetje! Alle fiscale attesten of mutualiteitsattesten die je nodig hebt, komen rechtstreeks in je gezinsaccount te staan. Je ontvangt hiervan een melding in je mailbox.

Speciaal voor de ouders maakten we een infodocument over het werken met Ticketgang. Dat kan je onderaan deze pagina vinden.

4 euro per dag

 • Een dag op De Pretplaneet kost 4 euro.
 • Een halve dag kost 2 euro.
 • LET OP! Je kan enkel ter plaatse betalen met cash geld of via Payconiq!
 • Kinderen met een UiTPAS - kansenpas hebben recht op 80 % korting (breng je UiTPAS - kansenpas mee).
 • Het vierde kind van hetzelfde gezin mag gratis meedoen als de vier kinderen tegelijk komen spelen. (Met uitzondering van de uitstappen)

Meebrengen 

 • Breng boterhammen mee voor 's middag.
 • Breng ook twee tussendoortjes mee (liefst in een doosje met je naam erop, zo vermijden we afval).
 • Drank moet je niet meebrengen, maar breng wel je eigen drinkbeker mee (met je naam erop!). Je mag heel de dag door water drinken, tussen de middag krijg je (bruis)water of een frisdrankje (cola of limonade).
 • Draag speelkledij. We knutselen met verf en lijm die uitwasbaar zijn, maar hou er toch rekening mee dat je wel eens lekker vuil kan worden op het speelplein.
 • Wij hebben niet veel reservekleren. Als je denkt dat je dit wel eens nodig zou kunnen hebben, breng je die best zelf mee.
 • Breng geen eigen speelgoed of (dure) spullen mee.
 • Wij voorzien zonnecrème tijdens de zomermaanden, maar op zonnige dagen smeer je je best thuis al een keer in. Breng op hete dagen een petje mee.
 • Medicatie nodig? Dat kan, met een briefje van je ouders of (huis)dokter.

Uitstappen

Op vrijdag gaan we meestal op uitstap. Indien er geen uitstap gepland is, voorzien we een fijne attractie. Tijdens een uitstap is er geen reguliere speelpleinwerking.

Volgende uitstappen staan gepland: 

 • woensdag 13 juli 2022: Spelnamiddag VDS  - 4 euro (zoals een gewone speelpleindag)
 • vrijdag 22 juli 2022: Lilse Bergen + aquapark (8 - 14 jaar) - 9 euro
 • vrijdag 22 juli 2022: Karrewiel (6 - 12 jaar) - 7 euro
 • vrijdag 29 juli 2022: Planckendael - 12 euro
 • vrijdag 5 augustus 2022: Toverland - 15 euro 
 • vrijdag 19 augustus 2022: Sportdag bij Sport Vlaanderen Herentals - 7 euro (6 - 10 jaar: Softtennis, Oriëntatie, Speleologie en Dans - 10 - 14 jaar: Mapico, Kajak, Mountainbike, Squash)

Kinderen met een UiTPAS - kansenpas hebben recht op 80% korting.

Meer info over de uitstappen kan je vinden in de brieven in bijlage onderaan deze pagina.

EHBO

Op De Pretplaneet/Pretkomeet is een EHBO koffer voorzien met ontsmettingsmiddel, verbanden en pleisters, zonnecrème, icepacks en maandverband. Medicatie of zalfjes mogen de animatoren niet toedienen.
Als er een ongeval gebeurt, verwittigen de animatoren indien nodig meteen de ouders en de jeugddienst.
Indien het maar om 'een pijntje' gaat, dat met een plakker weer over is, brengen de animatoren de ouders gewoon na de speeldag op de hoogte.

Wij zijn verzekerd tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Een dag op De Pretplaneet - De Pretkomeet

 • 7u30-9u00: vooropvang. Er zijn een paar animatoren aanwezig om de inschrijvingen te doen en alvast te spelen.
 • 9u00-12u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussendoor een pauze.
 • 12u00-13u00: middagpauze, je kan tijdens dit uur ook nog komen meespelen of naar huis gaan.
 • 13u00-16u00: activiteiten en spelen in de hoeken, met tussen een pauze.
 • 16u00-17u30: naopvang, er zijn een paar animatoren aanwezig om de uitschrijvingen te doen en met de kinderen te spelen.

Begeleiding

De Pretplaneet/Pretkomeet wordt aangestuurd door de gemeentelijke jeugddienst en begeleid door een ploeg animatoren onder leiding van een hoofdanimator. Zij zijn tussen 16 en 24 jaar oud.

Alle animatoren hebben een attest animator in het jeugdwerk en/of ervaring in het jeugdwerk. De hoofdanimator is een animator met enkele jaren ervaring, die de ploeg aanstuurt en die tevens het aanspreekpunt is voor ouders. De Pretplaneet/Pretkomeet en de ploeg animatoren en hoofdanimator worden begeleid door de jeugdconsulent.
Er staan ook stagiairs op het speelplein, zij lopen stage om het attest animator in het jeugdwerk te verkrijgen.

De animatoren zorgen voor leuke activiteiten (die ze steeds per twee begeleiden) en spelen mee in de verschillende speelhoeken.
De 'vliegende' animator  zorgt voor de kinderen die hun weg niet meteen vinden op De Pretplaneet/Pretkomeet en is ook het aanspreekpunt voor alle (gekke en serieuze) vragen.

Als je je kind brengt en komt ophalen, mag je de animatoren of de hoofdanimator altijd aanspreken met vragen, bezorgdheden, klachten, tips, ... De jeugddienst staat ook ter beschikking voor al je vragen over onze speelpleinwerking.

Heeft je kind (extra) zorg nodig?

De Pretplaneet/Pretkomeet is een warm nest, zowel voor de kinderen als voor de animatoren. We willen een inclusieve werking zijn maar dat kan alleen naargelang de draagkracht en de kwalificaties van de animatorenploeg én naargelang de draagkracht van De Pretplaneet/Pretkomeet betreffende materiaal, infrastructuur, veiligheid en zorg. Inclusie van kinderen met een nood aan extra zorg is slechts mogelijk na een gesprek met de ouders/verantwoordelijken (en eventueel het kind).

Heeft je kind extra (medische) zorgen nodig? Noteer dit zeker op het inschrijvingsformulier en spreek de animatoren op het speelplein erover aan. Wens je de noden van je kind vooraf te bespreken met de animatoren en de jeugddienst? Neem dan gerust contact op met de jeugddienst.

De Pretplaneet/Pretkomeet is streng tegenover elke vorm van pesten, fysieke of verbale agressie en vernielen van materialen. Indien het gedrag zich stelt, hanteren we een 3-kansen regel. Meer informatie vind je in ons huishoudelijk reglement.

Animator worden op het speelplein?

Heb jij zin om mee te spelen en kinderen een supertoffe zomervakantie te bezorgen? Word animator op ons speelplein!

Verzekering

Kinderen die deelnemen aan de speelpleinwerking zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

De Pretplaneet is aangesloten bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij ondersteunen alle speelpleinwerking in Vlaanderen en Brussel.

Hoofdanimator: 0493 25 44 10