Speelweefselplan

In 2020 en 2021 ontwikkelden we samen met Kind en Samenleving een speelweefselplan van onze gemeente.  Om te starten maakten we een overzicht van de speelruimten in onze gemeente. We bekeken onder andere of de huidige speelpleintjes op de juiste plaats liggen en waar er eventueel extra pleintjes nodig zijn. De beleving van kinderen en jongeren staat hierbij centraal. Kinderen moeten zich zo veel mogelijk zelfstandig kunnen en durven verplaatsen. Daarom brachten we ook alle wegen van en naar de speelpleintjes in kaart. Het speelweefselplan gaat verder dan enkel te kijken naar de speelruimten in onze gemeente. Het plan maakt ook verbinding met andere gemeentelijke beleidsplannen, studies en beleidstrajecten, zoals het mobiliteitsplan en onze trage wegen.

Naar aanleiding van de resultaten van ons speelweefselplan wil onze gemeente zich engageren om ook jaarlijks enkele speelzones onder handen te nemen. De voorbije jaren kwamen zo al mooie speelzones in het centrum van Lille achter het gemeentehuis en in Wechelderzande aan Hof d'Intere. Ook de speelzone van Haestakkers werd heraangelegd.

In 2022 waren het de speelzones in de straten den Bosberg, Kardinaal Cardijnlaan, Hulsbos, Ravenstraat en Rozenlaan die onder handen worden genomen. 

In 2023 werd er een skatezone gebouwd aan de Molenvelden in Gierle (chirolokalen meisjes). Ook kwam werd er een speeltoren ontworpen en geplaatst door studenten van Thomas More Hogeschool in het speelbos aan Brulens. Ook werden de speelzones in Laakakker en Meidoornlaan vernieuwd.