Veranderen van energiecontract of leverancier?

Heb je een vast of variabel contract voor elektriciteit en/of aardgas en loopt je contract af? Dan vergelijk je best het huidige aanbod aan contracten via de website V-test®. Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid waar je de prijzen van alle energieleveranciers kan vergelijken. Je huidige energieleverancier zal je meestal ook een aanbod doen voor een nieuw contract. Dit kan je vergelijken met de resultaten van de V-test®.

Heb je een vast contract met prijzen die laag of lager zijn dan de huidige prijzen en loopt je contract nog niet af? Dan verander je best niet.

Vast of variabel?

Of je kiest voor een variabel of vast contract is een persoonlijke keuze. Vergelijk het met een lening aan een vaste of variabele rentevoet. Als je je wilt indekken tegen eventuele nieuwe stijgingen, ben je beter af met een vast tarief. Je weet dan vooraf perfect waar je aan toe bent. Verschillende leveranciers bieden vandaag echter geen vaste tarieven meer aan of maken er geen reclame voor. Kies je voor een vast contract? Dan is het aan te raden om de prijsevoluties de komende maanden op te volgen en te switchen op het moment dat de prijzen opnieuw zouden dalen. 

Met een variabel tarief zal jouw prijs dan weer automatisch dalen als de prijzen op de groothandelsmarkten zakken. Nadeel is dat ook eventuele nieuwe stijgingen doorgerekend worden in jouw tarief.

Enkele tips

  • Let op met de jaarlijkse vergoeding. Sommige leveranciers rekenen die administratieve kost ineens voor een volledig jaar aan, ook al ben je nog geen jaar klant.
  • Doorgaans zijn webtarieven goedkoper. Dit zijn tarieven waarbij het dossier enkel online wordt beheerd en facturen enkel per e-mail worden verstuurd.
  • Je kunt je energieverbruik terugdringen door zuinig om te springen met energie. Grotere investeringen zoals isolatie en zonnepanelen kunnen op termijn heel wat opleveren. Maar je kan ook simpelweg elektrische apparaten en verlichting tijdig uitschakelen of je verwarming een graadje lager te zetten. Laat een energiescan uitvoeren: een energie-expert komt dan bij je thuis en geeft tips over hoe je energie kan besparen.