Op zondag 13 oktober 2024 worden lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag kunnen de inwoners van Lille dus hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad en de provincieraad.
Hier ontdek je de resultaten zodra deze gekend zijn.
Belgische kiezers | EU-onderdanen | Niet-EU-onderdanen | |
Gemeenteraad | Ja | Ja, na registratie | Ja, na registratie |
Provincieraad | Ja | Neen | Neen |
Je moet voldoen aan deze voorwaarden:
- Belg zijn op 1 augustus 2024.
- 18 jaar zijn op de dag van de verkiezingen.
- Op 1 augustus 2024 ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente.
- Op 13 oktober 2024 niet uitgesloten of geschorst zijn van het kiesrecht.
Ik ben geen Belg. Mag ik stemmen?
Niet-Belgische inwoners van Lille kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar niet voor provincieraadsverkiezingen. Ze moeten zich vóór 1 augustus 2024 als kiezer inschrijven bij de gemeente.
Kan ik als Belg kiezen om enkel voor de gemeenteraad of provincieraad te stemmen?
In Lille wordt digitaal gestemd. Dat betekent dat je in je stembureau een chipkaart krijgt waarmee je zowel voor de gemeenteraad als voor de provincieraad een stem kan uitbrengen. Het is niet voorzien dat je de stemprocedure enkel voor de gemeenteraad of enkel voor de provincieraad kan doorlopen. Je wordt automatisch naar de stemprocedure voor beide raden geleid. Je hebt wel steeds de optie om voor een raad "blanco" te stemmen. Op die manier breng je geen stem uit voor de deelnemende lijsten en kandidaten.
Je moet niet meer gaan stemmen
Vanaf de lokale en provinciale verkiezingen in 2024 wordt de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad in Vlaanderen. Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.
Kan je niet gaan stemmen en geef je geen volmacht, dan ben je ook niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen.
Burgemeester 'rechtstreeks' verkozen
Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.
Geen herverdeling van lijststemmen meer
Ook de lijststem zal in 2024 niet meer bestaan tijdens de lokale verkiezingen. De lijststem is het bolletje bovenaan een kieslijst dat de kiezer aanvinkt als die akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Volgens een complex systeem zorgde de lijststem ervoor dat vooral de eerste kandidaten op de lijst zeker voldoende stemmen kregen om verkozen te geraken.
Je zal de komende verkiezingen nog steeds bovenaan de lijst een bolletje kunnen kleuren, maar dit telt dan enkel nog als een stem voor de partij. De plaats op de lijst van de partij zal kandidaten dus niet langer een voorsprong opleveren. Om een zitje in de gemeenteraad te verkrijgen, zullen alleen voorkeurstemmen nog geteld worden.
Een lokaal bestuur staat heel dicht bij de burger. Heel wat beslissingen van het lokale bestuur hebben een directe impact op het leven van de inwoners. Lokale partijen en hun mandatarissen geven zo mee vorm aan het dagelijks leven van hun burgers.
Door je stem uit te brengen maak je duidelijk welke partij volgens jou een beleid wil voeren waar jij akkoord mee gaat. Via je stem heb je invloed op de vorming van het lokaal bestuur, het beleid dat ze voeren en wat dat voor jou betekent. Een stem die niet uitgebracht wordt, heeft geen invloed. Het is een stem waar geen rekening mee gehouden zal worden.
De stembureaus openen vanaf 8 uur ’s ochtends en sluiten om 15 uur. Op je uitnodigingsbrief vind je:
- in welk stemlokaal en stembureau je kunt stemmen.
- wat je allemaal moet meebrengen, zoals je identiteitskaart en uitnodigingsbrief op papier of digitaal. Stem je voor iemand anders met een volmacht, dan moet je je papieren uitnodigingsbrief meebrengen.
- op www.lille.be/wachtrij zie je of er een wachtrij staat aan je kiesbureau
Hoe moet ik digitaal stemmen?
In Lille stemmen we digitaal. In deze video wordt getoond hoe je dit doet.
https://www.lille.be/file/download/820967d9-14ce-4b17-98ff-13054eb86c4c/WSGgj6Msg1uuxDCVjkv8eOhl3sGrnh6UtRcVFcK93o3d.docx
Oefen het digitaal stemmen
Wil je het stemmen al eens oefenen? Van 9 september tot 9 oktober 2024 vind je stemcomputers in het gemeentehuis en de bib. Je kan binnenspringen zonder afspraak om het stemmen te
oefenen.
Meer info
- Omdat de opkomstplicht wordt afgeschaft spreekt men voortaan over een uitnodigingsbrief in plaats van een oproepingsbrief.
- Je ontvangt de uitnodigingsbrief uiterlijk 15 dagen voor de verkiezingen.
- Je vindt de uitnodigingsbrief ook in je e-box. Als je je uitnodigingsbrief niet meer hebt, volstaat om de op dag van de verkiezingen de brief te tonen in je e-box op je smartphone.
- Dit geldt niet als je een volmacht voor iemand hebt. Om je volmacht uit te kunnen oefenen, moet je je eigen papieren uitnodigingsbrief en de papieren uitnodigingsbrief van de volmachtgever voorleggen.
- Je kunt iemand een volmacht geven om in jouw plaats te gaan stemmen met een volmachtformulier.
- Je mag maar 1 volmacht aanvaarden.
Voorwaarden
Onder volgende voorwaarden kan je een volmacht geven:
- Je bent stemgerechtigd.
- De persoon die de volmacht krijgt, is ook stemgerechtigd.
- De persoon die de volmacht krijgt, moet minstens stemrecht hebben voor dezelfde verkiezingen als die waarvoor de volmachtgever stemrecht heeft.
Hoeveel kost het?
Een volmacht geven is gratis.
Welke stappen zijn er?
Het formulier digitaal aanvragen
De snelste en makkelijkste manier:
Vraag je volmacht supersnel aan via ons e-loket
Je kan ook een leeg volmachtformulier verkrijgen:
- op het onthaal van het gemeentehuis tijdens de openingsuren
- je kan het volmachtformulier hier downloaden.
Vul het volmachtformulier in, onderteken het beiden (jij en de persoon aan wie je een volmacht geeft) en voeg een bewijs toe:
- bij ziekte of handicap door een arts
- als je moet werken door je werkgever
- wegens schoolactiviteit door de onderwijsinstelling
- bij toestand van vrijheidsbeneming door de directie van de inrichting
- omwille van je geloofsovertuiging door de religieuze overheid
Als je volmacht geeft om één van deze vijf redenen, dan moet je dus vooraf niet naar het gemeentehuis komen.
Enkel voor de twee redenen hieronder, moet je eerst nog langskomen op de dienst burgerzaken. Dit kan tijdens de openingsuren en zonder afspraak.
In twee gevallen moet de dienst burgerzaken het volmachtformulier bevestigen:
- Je beroep is schipper/markt- of foorkramer. Attestering gebeurt bij dienst burgerzaken tijdens de openingsuren.
- bij vakantie in het buitenland op basis van reisdocumenten. Attestering gebeurt bij dienst burgerzaken tijdens de openingsuren. Breng zeker je reisdocumenten mee!
- De volmacht met een verklaring op eer is hiervoor afgeschaft. Dit werd gebruikt wanneer een kiezer geen bewijsstukken kon voorleggen dat die in het buitenland zat. De verklaring op eer kan vanaf de eerstvolgende lokale verkiezingen niet meer gebruikt worden om een volmacht te geven. De enige mogelijkheid die het Kiesdecreet vermeldt, is het voorleggen van bewijsstukken.
Deze bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van een boeking of een reservatie van een hotel of kampeerplaats, ...
- De volmacht met een verklaring op eer is hiervoor afgeschaft. Dit werd gebruikt wanneer een kiezer geen bewijsstukken kon voorleggen dat die in het buitenland zat. De verklaring op eer kan vanaf de eerstvolgende lokale verkiezingen niet meer gebruikt worden om een volmacht te geven. De enige mogelijkheid die het Kiesdecreet vermeldt, is het voorleggen van bewijsstukken.
Lege volmachtformulieren zijn ook aanwezig op dienst burgerzaken.
Op de dag van de verkiezingen
Op zondag 13 oktober 2024 gaat de persoon aan wie je volmacht hebt gegeven met jouw papieren uitnodigingsbrief en zijn/haar eigen papieren uitnodigingsbrief, zijn/haar identiteitskaart en het ingevuld en ondertekend volmachtformulier met bijhorend attest stemmen in het stembureau dat vermeld is op jouw uitnodigingsbrief.
De uitnodigingbrief aan wie je een volmacht hebt gegeven, moet niet afgestempeld zijn met een dagstempel door het stembureau waar de volmachtkrijger zelf moet stemmen. Aangezien er geen stemplicht is, moet de volmachtkrijger niet eerst zelf gestemd hebben.
Ik vertrek nu al op reis naar het buitenland. Kan ik mijn volmacht al regelen?
Ja, dat kan. Je kunt het volmachtformulier al downloaden of afhalen, invullen en eventueel je afwezigheid al attesteren.
Wat moet de persoon die de volmacht heeft gekregen meenemen naar het stembureau?
- De eigen identiteitskaart
- De eigen papieren uitnodigingsbrief
- De papieren uitnodigingsbrief van de volmachtgever
- Het ingevulde en ondertekende volmachtformulier + bijhorend attest
Mag ik meer dan één keer stemmen met volmacht?
Nee, als stemgerechtigde mag je maar één volmacht krijgen.
Ik ben op vakantie in België, kan ik een volmacht geven?
Nee, je kan enkel een volmacht geven als je bewijzen kan voorleggen van een vakantie in het buitenland. Je mag ook niet gaan stemmen in de Belgische gemeente waar je op vakantie bent. Ofwel kom je tussen 8 uur en 15 uur toch stemmen in je stembureau in onze gemeente ofwel breng je geen stem uit (geen stemplicht meer).
Op de website Vlaanderen Kiest vind je alle partijen en kandidaten die opkomen bij de lokale verkiezingen. Na de verkiezingen vind je er ook onmiddellijk de resultaten.
Hier vind je de resultaten van de verkiezingen zodra ze gekend zijn.