Verkiezingen 13 oktober 2024

Op zondag 13 oktober 2024 worden lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag kunnen de inwoners van de Vlaamse gemeenten hun stem uitbrengen voor:

  • de gemeenteraden
  • de provincieraden
  • de stadsdistrictsraden in Antwerpen.

Inwoners van Lille stemmen dus enkel voor de gemeenteraad en de provincieraad.

Hervorming lokale verkiezingen

Vanaf de lokale en provinciale verkiezingen in 2024 wordt de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad in Vlaanderen. Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.

Burgemeester 'rechtstreeks' verkozen

Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

Geen herverdeling van lijststemmen meer

Ook de lijststem zal in 2024 niet meer bestaan tijdens de lokale verkiezingen. De lijststem is het bolletje bovenaan een kieslijst dat de kiezer aanvinkt als die akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Volgens een complex systeem zorgde de lijststem ervoor dat vooral de eerste kandidaten op de lijst zeker voldoende stemmen kregen om verkozen te geraken.

Je zal de komende verkiezingen nog steeds bovenaan de lijst een bolletje kunnen kleuren, maar dit telt dan enkel nog als een stem voor de partij. De plaats op de lijst van de partij zal kandidaten dus niet langer een voorsprong opleveren. Om een zitje in de gemeenteraad te verkrijgen, zullen alleen voorkeurstemmen nog geteld worden.

Praktische informatie lokale verkiezingen

De praktisch informatie over de lokale verkiezingen (volmacht, oproepingsbrief...) wordt hier toegevoegd na de verkiezingen van 9 juni 2024. De regels zijn iets anders dan op 9 juni 2024 en we willen verwarring voorkomen.