Voedselbos Gierle

Aan de Molenvelden bij Brulens in Gierle groeit er een voedselbos. Een voedselbos ademt de sfeer uit van een natuurlijk bos. Met daarbij het grote voordeel dat alle vruchten in het bos eetbaar zijn.

Het is een zorgvuldig ontwerp met bomen, struiken, planten en kruiden in verschillende lagen. Je vindt er veel eetbare gewassen, maar ook ondersteunende soorten die de veerkracht en biodiversiteit verhogen. Je kunt er plukken, gewoon genieten, spelen, ontmoeten, leren, én het bruist van het leven.

Meehelpen in het bos

Naast de sterke verwevenheid van voedselproductie en natuur vloeien de verschillende functies er spontaan in elkaar over om zo een bruisende plek te creëren. Productie van gezond en lokaal voedsel, een sociale ruimte voor ontspanning en ontmoeting, educatieve inspiratie voor kinderen en koolstof die wordt vastgelegd dankzij de bomen die ook voor verkoeling zorgen.

Naar zo een voedselbos werken wij in Gierle. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder de nodige hulp.

Heb jij zin om mee in het voedselbos te helpen? Neem dan contact op met de milieudienst. We brengen je in contact met de groep vrijwilligers.

Het wieden van onkruid en snoeien van de aanwezige fruitbomen zijn maar enkele van de taken. Daarenboven mag het oogsten zeker niet vergeten worden. Wat is er fijner dan voor al je geleverde prestaties beloond te worden door enkele kilo's vers fruit, bessen en noten.

Wat valt er hier allemaal te ontdekken?

Appels, peren en pruimen in allerlei varianten, een okkernoot of een kastanje, frambozen of andere bessen in alle kleuren ...

Samenwerking tussen verschillende partners

Het voedselbos in Gierle is een initiatief van de gemeente en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, samen met nog andere partners zoals Velt (de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren) en het burgercollectief Tuinen van hEden. Het voedselbos maakt ook deel uit van het LEADER-project ‘Lekker Eetbaar Groen’.