Maak hier je afspraak - (Voor)naamswijziging aanvragen
Familienaam
Vanaf 01.07.2024 kan je éénmalig je familienaam laten veranderen bij de dienst burgerlijke stand.
Voorwaarden
- je bent meerderjarig of ontvoogd minderjarig.
- je bent Belg of erkend als vluchteling of staatloze
- je woont in Lille, of je woont in het buitenland en Lille was je laatste verblijfplaats in België.
Je maakt een afspraak bij de dienst burgerlijke stand en brengt je identiteitskaart mee en je geboorteakte (gelegaliseerd en vertaald indien nodig) indien je niet in België bent geboren. Indien je minderjarige kinderen hebt die 12 jaar of ouder zijn en je naam geheel of gedeeltelijk dragen, moeten zij ook verplicht aanwezig zijn op je afspraak.
Procedure
- je ondertekent een verklaring met de gevraagde nieuwe na(a)m(en). Je kan kiezen tussen de naam van je moeder, de naam van je vader/meemoeder of een combinatie van beiden in een zelf gekozen volgorde. Je minderjarige kinderen -12 jaar krijgen automatisch je nieuwe naam indien zij voordien ook je naam (geheel of gedeeltelijk) droegen. Je minderjarige kinderen +12 jaar hebben de keuze of ze je nieuwe naam aannemen (indien ze je naam (geheel of gedeeltelijk) droegen) of ze de oude naam willen behouden.
- je vraag wordt onderzocht en er wordt nagegaan of er gerechtelijke antecedenten zijn. Eventueel wordt er advies gevraagd aan de Procureur des Konings.
- Binnen een termijn van één maand wordt er een beslissing genomen. Bij adviesvraag aan de Procureur des Konings kan de termijn verlengd worden met twee maanden. Bij aanvaarding wordt de akte van naamswijziging opgemaakt, je rijksregisternummer aangepast en krijg je een uitnodiging om je nieuwe identiteitskaart met je nieuwe na(a)m(en) aan te vragen. Je moet indien in je bezit, ook je rijbewijs en internationaal paspoort laten vernieuwen.
- Alle instanties waar je gekend bent, dien je op de hoogte te brengen van je naamswijziging.
Een naamswijziging is gratis.
Iedere Belg kan bovendien bijkomend een aanvraag indienen voor de wijziging van zijn of haar familienaam via verzoekschrift bij de FOD Justitie. Je familienaam kan je echter maar laten wijzigen bij de FOD Justitie indien je daar een gegronde reden voor hebt.
Meer informatie en de procedure die je moet doorlopen vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie.
Meer informatie
Federale Overheidsdienst Justitie
Dienst Naamsverandering
Waterloostraat 115
1000 BRUSSEL
tel. 02 542 67 01
www.just.fgov.be
Wanneer je verzoek is ingewilligd, moet je binnen 60 dagen na de registratie ervan, het afschrift van het besluit bezorgen aan de dienst burgerlijke stand van je woonplaats. Van de beslissing moet een akte opgemaakt worden. De naamsverandering wordt pas na de opmaak van deze akte van kracht.
Bij wijziging van uw familienaam, dien je een nieuwe identiteitskaart aan te vragen en indien nodig ook een nieuw rijbewijs en internationaal paspoort. Alle instanties waar je gekend bent, dien je ook op de hoogte te brengen van je naamswijziging.
Voornaam
Voorwaarden
- je bent meerderjarig. Als je minderjarig bent, kunnen je beide ouders samen of voogd de aanvraag doen.
- je bent Belg of erkend als vluchteling of staatloze
- je woont in Lille, of je woont in het buitenland en Lille was je laatste verblijfplaats in België.
Je maakt een afspraak bij de dienst burgerlijks stand en brengt je identiteitskaart mee en je geboorteakte (gelegaliseerd en vertaald indien nodig) indien je niet in België bent geboren.
Procedure
- je ondertekent een verklaring met de gevraagde nieuwe voorna(a)m(en).
- je vraag wordt onderzocht. Er wordt nagegaan of de voornamen geen aanleiding geven tot verwarring, of zij de verzoeker of derden niet kunnen schaden en of het dossier niet in strijd is met de openbare orde. Eventueel wordt er advies gevraagd aan de Procureur des Konings.
- Binnen een termijn van drie maanden wordt er een beslissing genomen. Bij aanvaarding wordt de akte van voornaamswijziging opgemaakt, je rijksregisternummer aangepast en krijg je een uitnodiging om je nieuwe identiteitskaart met je nieuwe voorna(a)m(en) aan te vragen. Je moet indien in je bezit, ook je rijbewijs en internationaal paspoort laten vernieuwen.
Een voornaamswijziging is gratis.