We zijn een kindvriendelijke gemeente!

Hoera! Onze gemeente behaalde zopas het label 'Kindvriendelijke Gemeente'! Dit betekent dat we er alles aan doen om een fantastische plek te zijn voor kinderen en jongeren. Benieuwd naar het traject dat we aflegden?

In 2019 begonnen we aan ons avontuur. Om van onze gemeente een nog leukere plek voor kinderen en jongeren te maken, vonden we het belangrijk om te weten wat zij zelf denken en willen. We organiseerden verschillende bevragingen, gingen langs bij scholen, spraken jongeren op straat aan en luisterden naar de kindergemeenteraad en de jeugdraad. Al deze honderden gesprekken en ideeën hielpen ons drie belangrijke thema’s te ontdekken: participatie & communicatie, mobiliteit & publieke ruimte en psychisch welzijn. Samen met kinderen en jongeren werkten we deze thema’s verder uit. We stelden een lijst op met verschillende doelen en bedachten maar liefst 82 acties om deze doelen te bereiken.

Het behalen van het label motiveert ons extra om ons te blijven inzetten voor het creëren van een kindvriendelijke omgeving.Want: wat goed is voor kinderen en jongeren, is goed voor iedereen!

Hieronder nemen we je mee langs enkele projecten die al gerealiseerd werden

Vernieuwing speelzones

Dankzij ons speelweefselplan hebben we verschillende speelzones vernieuwd. De speelzones aan de Meidoornlaan, Laakakker en de skatezone aan de molenvelden in Gierle zijn er maar enkele van. Maar dat is niet alles! Op sportsite Balsakker vind je nu, naast een splinternieuw zwembad en atletiekpiste, een fantastisch skatepark en een avontuurlijk bikeparcours.

Vormingswerker Michiel brengt jongeren samen

In samenwerking met Arktos startten we het project Move-it op. Onze vormingswerker Michiel gaat elke week de straat op om jongeren in hun eigen omgeving te ontmoeten. Hij hangt met ze rond, organiseert activiteiten op maat, en helpt hen individueel met vragen die bij het jong zijn horen. We merken dat het project heel fijn onthaald wordt bij de jongeren en zetten de werking dus verder.

Zitdag jeugddienst op scholen

Uit ons belevingsonderzoek bleek dat kinderen graag hun mening geven, maar niet altijd weten waar dat kan. Daarom houden onze collega’s van de dienst vrije tijd vanaf nu regelmatig een zitdag op de lagere scholen. Daarnaast hebben we ideeënbussen geplaatst op elke school. De leden van de KGR maken de bussen elke maand leeg en bespreken de ideeën tijdens de kindergemeenteraad.

Tienerdagen Om meer jongeren aan te spreken, organiseren we activiteiten speciaal voor hen. Vorige zomer organiseerden we voor het eerst een tienerweek. Een groot succes! Daarom doen we het dit jaar opnieuw, maar verspreiden we de activiteiten over de hele zomer. Denk aan workshops beatboxen, pottenbakken, skaten en nog veel meer.

Herinrichting schoolomgevingen

Verkeersveiligheid is een grote zorg voor kinderen en jongeren, en dat nemen we serieus. Daarom richten we onze schoolomgevingen opnieuw in zodat iedereen zich veilig kan bewegen. In 2021 hebben we de omgeving van GVBS ’t Klavernest aangepakt. Dit jaar is de schoolomgeving van GVBS de Wingerd aan de beurt.

Meer weten?

Ontdek hier alles over kindvriendelijk Lille!

Gepubliceerd op maandag 24 juni 2024 om 19.15 uur