Voor het eerst sinds lang leven er weer wolven in Vlaanderen. De wolf is niet gevaarlijk voor de mens, maar misschien weet je toch graag wat je best doet bij een ontmoeting. We geven een aantal tips.
De kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is klein. Wolven zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. Bovendien hebben ze een goede schutkleur. Hou rekening met onderstaande tips, mocht je toch een wolf zien of sporen van het dier ontdekken:
- Blijf rustig. Het dier zal wellicht snel weglopen.
- Als de (jonge wolf) niet zelf vertrekt, jaag hem dan weg: maak jezelf groot en dreigend, roep hard, klap in je handen, ...
- Hou je hond aan de leiband. De wolf kan de loslopende hond als een indringer of prooi beschouwen en bijgevolg aanvallen.
- Heb je een wolf, pootafdrukken of uitwerpselen gezien? Meld het via wolf@inbo.be en voeg indien mogelijk een foto toe.
Wolfwerende maatregelen
Wolven eten vooral wild, maar soms vallen ze ook onbeschermd vee aan. In regio’s waar wolven gevestigd zijn, is het dus aan te raden om maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Schapen en ander kleinvee kunnen prima tegen een wolf beschermd worden. Ook je vee kan je op een eenvoudige manier beschermen. Onder bepaalde voorwaarden kan je hiervoor een financiële tegemoetkoming krijgen. Leed je toch schade? Dan kan je een vergoeding krijgen.
Meer info over wolfwerende maatregelen, subsidies en ondersteuning vind je bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Ook voor meer info over schadevergoedingen kan je hier terecht.