Wout van Aert

Sinds 2015 woont hij in Herentals maar Wout van Aert groeide op in Lille. Hij brak in 2014 door als veldrijder op het hoogste niveau en groeide al snel door tot de top. In 2016 brak hij door als wegrenner. Geroemd om zijn veelzijdigheid wordt van Aert algemeen beschouwd als een van de beste renners ter wereld.

Hij werd driemaal op rij wereldkampioen veldrijden in de jaren 2016, 2017 en 2018, ook pakte hij evenveel keren zilver in deze discipline. Van Aert won ook medailles op de wereldkampioenschappen wielrennen: zilver op de weg in 2020 en zilver in het tijdrijden in 2020 en 2021. Daarnaast werd hij vijf keer Belgisch kampioen veldrijden, twee keer Belgisch kampioen tijdrijden en één keer Belgisch kampioen op de weg.

Naast de kampioenschappen won hij onder meer wielermonument Milaan-San Remo en klassiekers als de Strade Bianche, Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en Omloop Het Nieuwsblad.

In de Ronde van Frankrijk won van Aert negen etappes met onder meer twee individuele tijdritten, een rit met een dubbele beklimming over de Mont Ventoux en de prestigieuze slotrit op de Champs-Elysées. In 2022 was hij eindwinnaar van de groene trui in het puntenklassement.

Van Aert rijdt voor het Nederlandse World Tour-team Team Visma - Lease a Bike.

In 2020 zorgde Linde Merckpoel, presentatrice bij Studio Brussel, voor een mooi eerbetoon. Ze maakte een originele graffiti-tekening op de weg, vlakbij zijn landelijke woning in Heerle/Huizen. Je vindt het kunstwerk terug op Lils grondgebied ter hoogte van Heerle 16, 2275 Lille.

Ook op de wandelroute Tour Elentrik in Lille-Poederlee is één van de nutskasten gewijd aan Wout van Aert.