De snelheidsverlaging geldt vanaf het moment dat je de borden in het straatbeeld ziet. Naast de kernen verlagen we ook de snelheid in de buurt van onze sportterreinen. Aan scholen was het al 30.
Overzicht op kaart
Op een interactieve kaart kun je zien waar er een zone 30, een fietsstraat of een woonerf is.
Zone 30 over korte afstanden op de juiste plaats
Aan onze scholen gold al zone-30. De extra zones waar je 30 mag, zijn zorgvuldig gekozen. Het gaat zeker niet om lange zones. We voeren de snelheidsverlaging enkel in in de dorpskernen en aan onze sportterreinen. In de Rechtestraat in Lille bijvoorbeeld enkel van de Gierlebaan tot de Tielenbaan en in het centrum van Wechelderzande van de Oostmalsebaan tot de Lindenlaan. Voor sommige inwoners zal het ongetwijfeld te weinig zijn, terwijl anderen het te veel zullen vinden. We hebben gezocht naar een juist evenwicht en volgen hiermee het regionaal beleidsplan. We hebben al enkele fietsstraten, woonerven en een zone 30 aan onze scholen. We maken er nu een logisch geheel van.
Waarom een zone 30?
Er wonen meer mensen in onze kernen en het verkeer is flink toegenomen. We moeten de verkeersveiligheid verhogen. Een verlaging van de snelheid kan het aantal verkeersslachtoffers verminderen. Aan 30 kilometer per uur heb je een veel breder gezichtsveld dan bij hogere snelheden. Zo zie je veel beter wat er links en rechts van je gebeurt en kan je tijdig reageren op mogelijke hindernissen waardoor het risico op een ongeval verkleint. Bij 30 kilometer per uur sta je op 13 meter stil. Aan 50 per uur doe je er 27 meter over. In gesprekken met leden van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen komt telkens opnieuw naar boven hoe belangrijk dit verschil is. Deze snelheidsverlaging kan het verschil betekenen tussen leven en dood.
Groene fietsroutes
Met een snelheidsverlaging van 50 naar 30 in onze dorpskernen, willen wij het signaal geven dat verkeersveiligheid een prioriteit is. Niet alleen op de gewestwegen, maar in heel onze kernen willen we de verkeersveiligheid verbeteren. Vanaf 1 maart geldt daarom ook in de achterliggende straten zone 30. In de toekomst willen we hier komen tot groene fietsroutes. Het doel is om deze straten een autoluw karakter te geven door infrastructurele ingrepen. We willen zo fietsers een kwalitatief en veilig alternatief bieden voor de gewestwegen en passanten ontmoedigen de achterliggende straten te gebruiken als sluiproute.