Zwerfkatten

Katten die niet gesteriliseerd zijn, vermeerderen zich. Ze krabben vuilniszakken open, poepen in tuinen en zorgen voor geluidsoverlast bij onderlinge vechtpartijen.

Om deze problemen een halt toe te roepen heeft de gemeente een zwerfkattenproject in het leven geroepen. Hiervoor werkt de gemeente samen met enkele dierenartsen en enthousiaste vrijwilligers.

Melding zwerfkatten

Procedure

Als je last ondervindt van één of meerdere zwerfkatten in je omgeving, sturen we een vrijwilliger bij je langs om een vangkooi uit te zetten. Deze kooi plaatsen de vrijwilligers nadat ze zich voldoende geïnformeerd hebben bij de buurt dat de kat(ten) geen baasje hebben. Indien het over huiskatten gaat, zal de kat na vangst meteen weer vrijgelaten worden. De gevangen zwerfkat wordt vervolgens overgebracht naar één van de participerende dierenartsen binnen onze eigen gemeente. De dierenarts onderzoekt de kat en gaat over tot de sterilisatie of castratie. De zwerfkat krijgt een knip in zijn oor en zal ten slotte weer vrijgelaten worden.

Interesse om zelf ook als vrijwilliger aan de slag te gaan? Meld je aan bij de milieudienst.

Steriliseer je eigen kat

Om het zwerfkattenprobleem bij de bron aan te pakken is het belangrijk je huiskat te laten steriliseren. Alle katten die verkocht of weggeven worden, moeten trouwens verplicht gesteriliseerd zijn. Laat de operatie bij voorkeur uitvoeren voor je kat zes maanden oud is. Vanaf dan zijn de meeste katten geslachtsrijp.

Reglementen en verordeningen